به گزارش
صدای بلوچ، ۱۷ مرداد به بهانه سالروز شهادت محمود صارمی شهید عرصه خبر بهعنوان روز خبرنگار نام نهاده شده است.
فعالان عرصه قلم و رسانه با دارا بودن روابط اجتماعی مناسب و شفاف از صفات صداقت، شجاعت، تقوا، صمیمیت، متانت، تفاهم و حسن نیت و از همه بالاتر، جلب اعتماد و رازداری و غلبه بر احساسات و عقلانیت و تدبیر برخوردارند.
نویسنده موفق همیشه در انعکاس رخدادها بی طرفانه عمل می کند و علاوه بر این باید همواره در کسب اعتماد و اعتمادسازی بین خود و منابع تحقیقی و تحلیلی و خبری و مردم خود تلاش کند.
با توجه به اینکه شرط اول نویسندگی نیز، رعایت اخلاق است، نویسنده به صورت عام و خبرنگار به صورت خاص باید نخست متعهد به اخلاق حرفه ای باشد و فارغ از هر نوع جبهه گیری، برداشت های منفی، قضاوت، علاقه شخصی و با توجه به وجدان کاری و حرفه ای، مصلحت نظام، کشور و مصلحت مردم و منافع ملی به کار خبر بپردازد.
مردم انتظار دارند کسی که می نویسد، از مردم بگوید و از مردم بنویسد و به عنوان یک عنصر مهم و پل ارتباطی بین مردم و مسئولان نواقص و مشکلات را مطرح و برای رفع آن مجدانه بکوشد و در یک جمله نمی شود خبرنگار بود و دغدغه مردم و پیشرفت جامعه را نداشت.
نویسنده و خبرنگار به عنوان امین نظام و مردم، می تواند وضعیت شاخص های مختلف از قبیل بیکاری، اشتغال، سلامت، بیماری، حوزه فرهنگی، عمومی و اجتماعی را جمع بندی و منتقل کند تا مسئولان امر بدانند در چه وضعیتی هستند و چه اهدافی را می توانند دنبال کنند تا زمینه برای بهره مندی اطلاعات دلسوزانه خبرنگاران و رسانه ها نیز برای مدیران و کارگزاران نظام فراهم شود.
در برخی عرصه ها خبرنگاران در نگاه خوش بینانه، با توجه به این که انعکاس عملکرد و موفقیت های دستگاه های دولتی و پیشرفت های موجود بخشی از وظیفه حرفه خبرنگاری است ناخودآگاه نقش روابط عمومی یک سازمان را برعهده گرفته و از بخشی از وظیفه ذاتی خود دور می شوند و این نخستین مشکلی است که رسانه را تهدید می کند.
در این حالت نمی توان به نیاز افکار عمومی یعنی پالایش و نقد صحیح نارسایی ها و مشکلات موجود در عرصه های مختلف پاسخ داد.
از طرفی همان گونه که همیشه توقعات زیادی از جامعه خبرنگاری و رسانه ای کشور داریم و از این قشر کم توقع و شریف انتظار عملکرد مناسب و دقیق وجود دارد، لازم است هم مردم و هم سایر قوا تلاش کنند، روحیه نشاط و امیدواری را در روزنامه نگاران و خبرنگاران ارتقا دهند و فضای کار و فعالیت بیشتری را برای این قشر فراهم سازند تا نسبت به انجام وظیفه و افزایش آگاهی در جامعه کمک مضاعف تری بکنند و بلافاصله با اندک تلنگر رسانه ای بی مهابا رسانه و خبرنگار را هدف انتقادات تند و حمله خود قرار ندهند و این ظرفیت را از تپندگی و آن بالندگی در مسیر افزایش بینش اجتماعی نیندازند.
یادمان نرود اگر فرهیختگان، هنرمندان، نویسندگان، روشنفکران متدین و با تقوا، روزنامه نگاران و خبرنگاران کشورمان با معضلاتی روبه رو باشند و مشکلاتشان در حد و اندازه های آنان برطرف نشود به طور قطع و یقین، شاهد ضعف در پیشرفت و اثرات نامطلوبی نیز در دیگر حوزه ها خواهیم بود.
در مجموع آنچه واضح است، امروز باید بر اساس یک برنامه ریزی و تفکر جمعی تمامی تهدیدها را به فرصتی برای رشد و شکوفایی تبدیل کنیم.
در این میان باید از قدرت جادویی و بی نظیر رسانه به عنوان یکی از تاثیر گذارترین شیوه های جذب مخاطب برای توسعه کشورمان و هم برای پاسخگویی و مواجهه با تهدیدات نرم و شانتاژهای خبری دشمن استفاده نماییم تا آینده ای درخشان و پرامیدی را در به ثمر رسیدن اهداف جامعه شاهد باشیم.
در جهان امروز و در عصر ارتباطات و اطلاعات، رسانه و به تبع آن خبرنگار به عنوان چشم و گوش و زبان مردم و واسطه ای بین مردم و دولتمردان عمل می کند.
افکار عمومی، اطلاع رسانی و تبلیغات پیوند ناگسستنی دارند و این رسانه ها هستند که روند شکل گیری رویدادها را تغییر می دهند.
واسطه ای که دل نگرانی های مردم را به مسئولان و پاسخ و عکس العمل مسئولان را به گوش مردم می رساند و خواستار تغییر یا تصحیح وضعیت به سمت شرایط هر چه مطلوب تر می شود.
نقش اصحاب رسانه در امر اطلاع رسانی، تنویر افکار عمومی است و خبرنگار باید با برخورداری از اخلاق و حرفه خبرنگاری مسائل را بطور دقیق، موشکافانه، ضابطه مند و هدفمند بررسی و پیگیری کند، تا آرامش در جامعه برقرار شود.
خبرنگاران به عنوان نماینده مردم جامعه باید با مثبت بینی آسیب شناسی کرده و از متولیان امر چاره اندیشی طلب کنند تا درصدد حل مشکل باشند.
در صورت وجود مشکل یا آسیبی از ناحیه ای نباید این امر وسیله ای برای ایجاد فضای نامطلوب در جامعه بکار گرفته شود، تا اذهان عمومی را پیرامون مسائل مشوش و آرامشی که در جامعه حاکم است به مخاطره بیافتد.
اصحاب قلم می توانند با اندیشه والای خود زمینه تقویت اندیشه برتر را در جامعه فراهم کنند و رسالت کلان و کلیدی خبرنگار رساندن پیام بهای سنگین انقلاب اسلامی است و خبرنگار هم باید اهل قدرت تحلیلی و راهبردی باشد و هم در راستای تعهد خود، عالم را محضر خدا بداند.
دشمنان ایران اسلامی با امکانات فوق مدرن درصدد ترویج بدعت ها و موهومات، ترویج تفکر وارداتی، مدسازی، ناکارآمد جلوه دادن نظام و دولت و تضعیف ارکان کشور و ممانعت از رشد کشور هستند.
در این زمینه اصحاب قلم به عنوان چشم و گوش همیشه بیدار جامعه وظایف خطیری بر عهده دارند و در این میان خبرنگاران به عنوان عناصر اصلی در جریان اطلاع رسانی وظایف و مسوولیت های متعددی را بر دوش می کشند.
روند اطلاع رسانی در جهان امروز بدلیل تحولات روز به روز در عرصه فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی از حساسیت و ظرافت بالایی برخوردار است و عنصر فعال این عرصه خبرنگار و اهل قلم باید از توانمندی ها و ویژگی های متعددی برخوردار باشد.
نویسندگان زحمتکش و متعهد در استان سیستان و بلوچستان، به عنوان یکی از وسیع ترین استان های کشور با قابلیت ها و ظرفیت های فراوان، تنوع اقلیم و جغرافیا، تنوع قومی و مذهبی و برخی محرومیت های موجود، فارغ از هر نوع باور و سلیقه ای همیشه در کنار مردم و مسئولان، با نگاهی مومنانه و برخاسته از تعهد زیبای حرفه خطیرشان و در مسیر ارزش های کشور و نظام اسلامی و با تعصبی مثال زدنی نسبت به کشور و منطقه شان و با تمام سختی ها و مشکلات و بعضا عدم آگاهی بخش هایی از جامعه نسبت به کارکردهای اصیل و مثبت رسانه و تکلیف ملی و دینی و اخلاقی خبرنگار، تلاش کرده اند در حد امکان از بخش عام جامعه و مردم فاصله نگیرند و در مجموع با انجام وظیفه شان و در عین کمترین امکانات و بهره مندی های اولیه و مسائل معیشتی و با عشقی که برگرفته از حس خدمت به جامعه و مردم و آبادگری است، موثر و سازنده باشند.
جامعه ای که نقدش معقول و بدون غرض ورزی و از مجرایی که قانون و اخلاق اجتماعی معین نموده، باشد انحراف و خطایش کمتر است و حتی منتقدین دلسوز که عمدتا جامعه خبرنگاری بخشی از آن است، مورد حمایت نیز قرار می گیرند و نگرش ما در مقابل نقد باید این گونه باشد که بتوانیم از آن نقد استفاده کنیم به گونه ای که اگر به جمع بندی برسیم که آن نقد (نه تخریب ) درست است از آن استفاده کرده و نقایص را برطرف، و به تقویت و بنیه فکری و سلامت جامعه کمک شده است لذا اینها را باید باور کرد.
باید باور کنیم که منتقد باتقوا و با اخلاق ما بدخواه ما نیست و از طرفی از آنسو جامعه رسانه ای نیز با رعایت انصاف نباید فضای بحث و نقدش متشنج و احساسی و تبلیغاتی باشد و خودش به عنوان یک دانشگاه و مستقل از وظیفه رسانه ای و اصلی اش به عنوان نخبه به جامعه درست نقد کردن و معقول نقد کردن را بیاموزند و البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که الحمدلله در جامعه ما هم مسئولانی نقدپذیر و هم منتقدینی منصف داریم.