به گزارش
صدای بلوچ، اقوام مختلف ایرانی از قدیم الایام برای عزاداری سرور و سالار شهیدان رسوم مختلف و قابل توجهی داشته اند؛ هر قوم و قبیله ای به نحوی درصدد بوده است تا با شیوه های مختلف پرچم عزای امام حسین (ع) را برافراشته دارد.
یکی از این رسوم قابل توجه که از گذشته های بسیار دور در منطقه دلگان سیستان و بلوچستان که مردم آن از دوستداران مکتب اهل بیت عصمت و طهارت (ع) هستند،رواج داشته «خرج امام» است.
رستم بامری یکی از اهالی این منطقه در گفتگو با خبرنگار
صدای بلوچ بیان کرد: از گذشته های بسیار دور مردم این منطقه در شب های دهه اول محرم با دورهم نشینی به عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) می پرداختند.
وی ادامه داد: به این صورت که بانی مجلس که عموما از افراد ریش سفید و یا معتمد روستا است مردم را قبل از نماز مغرب و عشا جهت عزاداری حضرت امام حسین (ع)به منزل خود دعوت میکرد.
بامری اضافه کرد: بانی مجلس با دعوت از خطیبان و یکی از مداحان، عزاداری برای امام حسین(ع) و یاران باوفایش را پس نماز مغرب و عشا برپا می کند.
وی گفت: عزاداری و سینه زنی در خرج امام به صورت نشسته و دورهمی انجام می شود و خطیب با سخنرانی به بیان مناقب اهل بیت عصمت و طهارت و همچنین مداح به نوحه خوانی می پردازد.
بامری عنوان کرد: شاید برگزاری عزاداری در منزل با عنوان خرج امام به دلیل ظلم و جور و عدم اجازه برای عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) در سال های آغازین عزاداری بوده است.
بامری تصریح کرد: حتی اهل سنت در کنار برادران شیعه یا خود بانی خرج امام بوده اند و یا در مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) شرکت میکرده اند.
وی افزود: هرچند که خرج امام اکنون در مساجد و حسینیه ها به صورت عمومی تر انجام می شود اما به آن شیوه که در منازل برگزار میشد اکنون به فراموشی سپرده شده است.
بامری خاطرنشان کرد:خرج امام رسمی زیبا و ماندگار پیشینیان برای عزاداری حضرت سیدالشهدا (ع) است که به ما رسیده است و ما هم نگذاریم این رسم به فراموشی سپرده شود.
علی ای حال بهتر است سازمان ها و نهادهایی که مسئول ثبت این رسوم معنوی و مذهبی هستند نسبت به ثبت خرج امام رسم عزاداری بلوچ های دلگان سیستان و بلوچستان اقدام کنند.
انتهای پیام/